Éjben fürdő szavak

Egyedül vagyunk mind a téli éjszakában, csak az alkotás világít odafönn magában


Fém csikorgása és olajszag töltötte meg anno a műhelyeket. Apró alkatrészak illeszkedtek egymáshoz és alkottak egészet. Most ezek a darabok újjászületve egy lenyűgöző stílust hoztak létre: a Steampunkot. Hogy mi ez és honnan ered? Tarts velem és megtudhatod!




Nem foglak titeket hatalmas mélységekben és végtelen vermekbe kalauzolni, éppen csak annyira súroljuk ezt a hatalmas tortát, hogy mindenki kedvet kapjon belekóstolni. És repetázni. 
(A bejegyzés olvasása közben ajánlom ezt a válogatást hallgatni, különösképp ezt a számot)


Eredet:
A gyökereket a XIX. század első harmadától a végéig kell keresni. Ekkortájt uralkodott Viktória királynő, és ez idő alatt élte az Egyesült Királyság a fénykorát a történészek szerint. Elképesztő fejlődésen ment keresztül az ország minden tekintetben. Ebből a gazdagságból merít a stílus.




Kezdetek és összetétel:
Maga a Steampunk (nem vagyok hajlandó magyarosan leírni, mert a ti szemetek is kifolyna) az 1980-as évek látott napvilágot. Gyökeréhez hasonlóan behálóz szinte mindent: ruhákat, ékszereket, könyveket, filmeket, képeket, zenéket és akármit, amit el lehet képzelni. Emiatt is nehéz körül határolni, hogy pontosan mitől Steampunk a Steampunk? Nos a neve is adja, hogy gőzzel működő, gőzhöz kapcsolódó dolgokat foglal magába. Azonban ez egy szűkebb értelmezés. Röviden tömören a
”csavaros, kulcsos, órás, fogaskerekes, antik hatású, szépia, barna, réz színeket ötvöző dolgok keveréke”. Érthető nem? 

Találkozásom a stílussal:
Már jó pár éve szivárgott be az elmémbe különböző alkotásokon keresztül úgy, hogy nem is voltam tudatában pontosan mi is ez. Kellett hozzá egy kis idő és valószínűleg valami véletlenül talált cikk, hogy ”begőzöljek”. Azóta már konkrétan erre keresek rá, és tele van a telefonom ilyen témájú képekkel. Van pár Steampunk ékszerem és minden vágyammá vált egy ilyen stílusú fűző. 


Filmek,animék, animációk:
- 9: utópikus fantasy, középpontban mechanikus rongybabákkal. De lehet elég, ha annyit mondok: Tim Burton.
- Álomháború: álombeli álmok, szabadság utáni vágy, képzelet, jó zenék, harcok és csavarok. Kell ennél több?
- A kincses bolygó: Jövőbeli helyszín, múltbeli történet. Flint kapitány kincsét most egy távoli planéta rejti. Főszereplőnk egy (szó szerinti) űrhajóval és rengeteg fajjal a fedélzeten próbálja felkutatni a mérhetetlenül sok aranyat. 
- Arany iránytű: egy (nem túl hű) adaptáció, materializálódott lélekállatokkal, titkokkal, veszélyekkel és egy apró szerkezettel, ami meg tudja mondani az igazat. 
- A tökéletes trükk: amióta a bűvészet létezik, minden fondorkodó egyre jobb mutatványokat akar. Két ember, más és más képességekkel. Hogy lesznek barátokból ellenségek, és mi tesz pontot az ”I”-re?
- A leleményes Hugo: magára maradt gyerek, rengetek óra, és egy nagy ti(k)tok sok rejtéllyel fűszerezve
- Sherlock Holmes: pengeéles és ész és szavak. Valamint Robert Downey Jr.  És a jó filmzenét se hagyjuk figyelmen kívül a híres detektív újabb filmfeldolgozásánál.
- Gőzfiú: gőzmeghajtású perpetum mobile. Végtelen energiaforrás. Az apja által készített szerkezetet a hatalmasok is meg akarják kaparintani. Vajon, hogy tud megmenekülni? 
- Fullmetal alchemist: ,,Az ember nem juthat semmihez anélkül, hogy ne kelljen valamit adnia cserébe. Amit megszerzünk, azzal valami egyenértékűt elveszítünk. Ez az egyenértékűség elve, az alkímia legfőbb alapszabálya. Akkor még őszintén ezt tartottuk a világ első és egyetlen igazságának”
(sorozat)


Ruhák és ékszerek:
Legyen szó szoknyáról, nadrágról, felsőről, kabátról, csizmáról, kesztyűről, fűzőről, gyűrűről, kalapról, nyakláncól, karkötőről bármiről, steampunk témában biztos találsz néhányat. (na ezt most mondja ki valaki gyorsan, egy levegővel legyen szíves.)
Conok és egyéb rendezvények kedvelt kelléke lehet néhány ilyen gönc. 

Zenék:
A zene azért egy elég megfoghatatlan dolog, így léggé érdekes, miként is lehet valami ilyesmit steampunk kategóriába sorolni. De azért itt van néhány banda, akik magukat annak vallják.
Abney park
The Clockwork Quartet
Vernian Process
The Cog Is Dead
Steam Powered Giraffe
Poison Garden


Van olyan steampunk dolog, amiért ti is odavagytok? Ti mikor találkoztatok vele előszőr és mi a véleményetek róla?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszöntlek éjféli Vándor!


A gondolataim sötét birodalmába tévedtél. De ne csüggedj, elveszni nem fogsz! Amíg szeretsz alkotni és olvasni, nagy baj nem lehet.
Jöjj közelebb, hadd meséljek szép és csúf dolgokról. Dalolok neked búról, regélek számtalan tintaszagú könyvről, bevezetlek fantáziám bugyraiba és megismertetlek pár érdekes emberrel.
Ha felkészültél, csak ragadj teát, rumot vagy kávét és helyezd magad kényelembe.

Blogadatok

Nyitás dátuma: 2018.03.02.
Blog témája: irodalom, kultúra, személyes, mindenféle
Bejegyzés gyakoriság: heti 1-2
Blogger: Hollótoll
Elérhetőség: hollotoll.18@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Hollotoll2.0/


Visszatérő Vándorok

Eltévedtél?

Vándorszám